HÜSEYİN ARICI | MÜTHİŞ YEMEK TARİFLERİ | - | HÜSEYİN USTA |'s Fan Box

22 Nisan 2009 Çarşamba

Mevlana diyarı konyadan damak tatları...


SAÇ BÖREĞİ : 
MALZEMELER: 
500 gr un 
1 su bardağı + 2 yemek kaşığı su 
tuz 
500 gr peynir 
1 adet yumurta 
1/2 demet kıyılmış maydonoz 
250 gr tereyağı 
peynir 
ıspanak 
(içi isteğe göre değiştirilerbilir;patateslipeynirlikıymalıkabak lıyoğurtluıspanaklı) 
YAPILISI: Yeteri kadar hamur yoğrulur. Yapılacak içler hazırlanır. Hamur bezeler seklinde hazırlanır. Hazırlanan bu bezeler yufka gibi açılır. İçine yapılacak olan (peynir veya ıspanak) konur ve saç ocağında pek gevrek olmamak şartıyla yiyecek olanın dişine göre pişirilir. Pişirilen bu börek yine yiyecek olanın kapasitesine göre yağlanır ve afiyetle yenir.


ARABAŞI ÇORBASI : 
MALZEMESİ: 
Bir miktar su 
Bir miktar un 
1 tane horoz 
1 kaşık karabiber 
1 paket yağ 
1 tane limon 
ÇORBA YAPILISI: Bir miktar un bol yağda kırmızılaşıncaya kadar kadar kavrulur.Daha önce pişmiş olan horoz kavrulmuş olan unun üzerine ince ince didilerek konur.Bir miktar tavuk suyu eklenir. 20 dakika kaynadıktan sonra limon ve karabiber ilave edilir. Daha sonra hamuru ile birlikte servis yapılır. 
ARABASI HAMURU:Tencereye normal bir şekilde su konarak iyice kaynatılır.Kaynayan suyun içine azar azar un konarak tahta kaşık ile karıştırılır. Belli bir kıvama gelince un konulmadan hamur karıştırılarak iyice pişirilir.Daha sonra hamurun kolay dağılması için tepsi su ile ıslatılarak hamur tepsiye dökülerek soğutulur. Daha sonra çorba ile servis yapılır.


MEVLANA BÖREĞİ : 
MALZEMELER: 
1 çay bardağı yoğurt 
1 çay bardağı zeytinyağı 
Biraz su Yarim limon suyu 
Biraz Tuz Alabildiği kadar un 
(Ayrıca içi içir yarim kilo kadar zeytinyağı ile karışmış tereyağı) 
YAPILISI:Bu malzemelerin hepsi konur ve güzelce yoğrulur. Küçük küçük bezeler ayrılır. Dinlenmeye bırakılır. Diğer tarafından bir iki bas soğan yarim kilo kıyma 1 demet maydanoz biraz karabiber. Soğanlar bir iki kaşık zeytinyağında kavrulur. Sonra kıyma da ilave edilerek kavrulur. Ateşten indikten sonra maydanozu ilave edilir. Diğer taraftan bezeler incecik açılır. Arası yağlanır tekrar açılır tekrar yağlanır. Ve bir bohça seklinde dürülerek köselere iç konulur ve kapatılır. Ondan sonra sıcak fırına sürülür.



ETLİ TOPALAK:KONYA YÖRESEL YEMEĞİ 
350 gr.kıyma 
1 su b. köftelik bulgur 
1 su b.haşlanmış nohut 
1 çorba k.salça 
1 soğan 
1 yumurta 
1 tutam maydanoz 
2 çorbak. un 
2 çorba k.tereyağı 
sıcak su 
tuzkarabiberkekik 
YAPILIŞI: Geniş bir kabın içine eti bulguru yumurtayı ince kıyılmış maydanozu unu soğanı tuzu ve baharatları koyup köfte hazırlar gibi iyice yoğurun. Macun haline gelince ufak ufak yuvarlaklar yapın. Diğer tarafta genişçe bir tencereye iki yemek kaşığı sıvıyağ koyun. Salçasını da ekleyin. Daha sonra nohutu da katın ve üzerini aşacak kadar sıcak su koyun. Kaynadıktan sonra diğer tarafta bekleyen köfteleri tencereye boşaltın. 15-20 dakika kısık ateşte pişirin.



BAMYA ÇORBASI
MALZEMELER: 
4 kişilik için 
Pişme süresi: 5 5-60 dakika 
1/2 su bardağı kuru çiçek bamya (Burası önemli mutlaka kuru bamya olacak)(25 gr) 
1/2 limon (dilimlenmiş) 
3 su bardağı su (Bamyaları haşlamak için) 
1/2 su bardağı kuyruk yağı bamya büyüklüğünde doğranmış) 
1 su bardağı koyun eti (Bamyal büyüklüğünde doğranmış)1 
1 yemek kaşığı tereyağı 
200 gr. /2 soğan (çok ince kıyılmış) 
1 yemek kaşığı domates salçası (yaz isi istenirse 3 adet domates) 
5 su bardağı et suyu veya su 
1 tk tuz 
2 çorba kaşığı limon suyu 
YAPILIŞI: 
Bamyaları tüylerinin dökülmesi için kalburda veya bez arasında ov ve yıka. Üç dört limon dilimi konulmuş suyla (limon sünmemesini sağlar)yarı haşla iplerini çıkar. Tencereye eti ve kuyrukları koy kapağı ört. Et bıraktığı suyu çekinceye kadar arada bir karıştırarak kavur. Sadeyağını soğanları ilave et soğanlar sararıncaya kadar kavur. Salçayı (yazsa ince doğranmış domatesleri) koy çevir. Suyu ilave et kapağı ört etler pişinceye kadar yaklaşık 30 dakika kaynat tuz at. Suyu azalmış ise 5 su bardağına tamamla. Haşlanmış bamyaları limon veya koruk suyunu ilave et kaynamaya başlayınca çok hafif ateşe al bamyalar yumuşayıncaya kadar 20-30 dakika kadar pişir.


  

ETLİ EKMEK 
Konya'da bundan 60-70 yıl önce çarşıda katıkçı dükkanları ile tek tük aşçı dükkanı ve lokanta ile bol miktarda kebapçı dükkanı bulunuyor idi. Bu kebapçı dükkanları genellikle bugün Kebapçılar içi denilen yerde toplanmışlardı. Çarşı esnafı; lokanta yemeklerinden ziyade kebapçı dükkanlarında speciallerle karın doyururdu. Çünkü lokantalardaki sulu yemeklerin en iyilerini evlerinde yiyebilirlerdi. 
Etli ekmek kuşbaşı köfte satılan kebapçı dükkanlarında hazırlanırdı. Bugün olduğu gibi hazırlanıp pişirilen yerde yenmezdi. Etliekmeğin içi dükkanda hazırlanır çıraklar tarafından muhtelif yerlerde bulunan etliekmek fırınlarında pişirilir dükkanda bekleyen müşterilere sunulurdu. Bu etliekmek fırınlarından bazıları Mahkeme Hamamı Kayıklı Kahve ve Kunduracılar içinde bulunuyorlardı. 
Lokantalarda hazırlanan etliekmek içleri ise; kasaplardan gövde olarak gelen koyun etleri kalfalar tarafından parçalanırdı. Buna o günün deyimiyle et bozmak denilirdi. Her kebapçı dükkanının iş kapasitesine göre 10 ile 30 gövde arasında et gelebilirdi. Etler aaagahlar üzerine yatırılır parçalama bıçaklarıyla ayrılır; kuşbaşılıklar köftelikler ayrı bir tarafa konuluretlerin sinirleri ayrılır ve etliekmek için ayrılan parçalar yarım metre boyundaki bir çift bıçakla kıyılırdı. 
Sebzeler de aynı şekilde doğranarak kıyılmış ete karıştırılırdı. Et hiç bir zaman makine ile çekilmezdi. Köfte etlerinde bile bıçak kullanılırdı. Bunun için hazırlanan bu içlere bıçakarası denilmiştir.Normal etliekmeklerde 60 gr kıyma 100 gr sebze (soğan domates biber) kullanılır. Bol etli isteyenlere ise 120 gr et 100 gr sebze kullanılır. Onun için bu tip etliekmekler için bol deyimi kullanılırdı. 
daha basit tarif.. 
Malzemeler 
- 5 Su Bardağı Un 
- 2.5 Su Bardağı Su 
- 1 Tatlı Kaşığı Tuz 
İç Malzemesi için: 
- 500 gr Kıyma 
- 2 Soğan 
- Karabiber  Tuz 
- 1 Çorba Kaşığı Tereyağı 
Etli Ekmek yemeğinin Hazırlanışı 
Bir kapta un tuz ve suyu karıştırıp yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığına gelen hamurdan yumruk büyüklüğünde 20 küçük parça koparın. 
Her parçayı teker teker küçük birer daire şeklinde açın. 
İnce doğranmış soğanı kıyma ile birlikte kavurun. Tuz ve karabiber ilave edin. 
Hazırlanan iç malzemesinden bir iki kaşık yuvarlak hamurun yarısına yayın diğer tarafı üzerine kapatın. Hamur ve malzeme bitinceye kadar işlemi sürdürün. 
Teflon tavada veya sacda hamurları önlü arkalı pişirin. Üzerine tereyağı sürüp sıcak olarak servis yapın.



SU BÖREĞİ 
MALZEMELER: 
5 Ad.Yumurta 
İki kaşık tereyağ 
Yarım su bardağı su 
1 Kg Un Biraz Tuz 
3 Baş soğan 
1 Kg kıyma 
Karabiber 
maydanoz 
YAPILIŞI: 
Yumurta su ve tuz elle çırpılır. Güzelce yoğurulur. Sonra bezelere ayrılır. Onbeş;yirmi dakika dinlendirilir. Soğanlar bir kaşık veya iki kaşık zeytinyağında kavrulur. Sonra kıyma ilave edilir. Hepsi beraber kavrulur. Maydanoz incecik kıyılır içine ilave edilir. Soğumaya bırakılır. Sonra bezeler tek tek açılır biraz kurutulur bu arada ocakta kaynar su hazır bulunur. Açtığımız yufkalar tek tek içine atılır ve pişirilir. Ayrıca önceden hazırlanmış yağlanmıy tepsiye döşenir. Arasına hazırladığımız kıymalı iç yayılır. Tekrar üstüne yufkalar döşenir. En üste kuru yufka konur artık böreğimiz pişmeye hazırdır. Ocakta yavaş yavaş az ateşte pişirilir.

Konya'nın Meydan Aşçıları ve Düğün Pilavı 
Türklerde yemek gelenek ve görenekleri Orta Asya'dan günümüze olanca zenginliği ve canlılığıyla devam etmektedir. Türklerin ilk yazılı kaynaklarından olan Orhun Abideleri'nde Bilge Kağan'ın ölen kardeşi için yas yemeği verdiği belirtilir. 
11. Yüzyılda ise bayramlarda ve Han'ların düğünlerinde halkın yağma etmesi için otuz arşın yüksekliğinde yiyeceklerle minare gibi hazırlanan "Kenç Liyu" adında bir sofradan 
bahsedilir Selçukname'lerde altın sinilerde sayısız yemeklerle donatılan ; 
Osmanlı döneminde ise saraylarda yüz yemeği bulan ziyafetler verildiği görülmektedir. 
Günümüzde de Anadolu'nun birçok yerinde doğumdan ölüme geçen süreyi içine alan geçiş dönemlerindeki törenlerde çok zengin sofralara rastlanmaktadır. 
Bunların en önemlilerinden biri kurallaşmış "Konya Pilavı"dır; "Pilav""Pilav Dökme" gibi adlar da alır Konya'da sünnet düğün veya herhangi bir nedenle verilecek çok kalabalık törenlerde mutlaka pilav dökülür 
Pilav'da sırasıyla şu yemekler yer alır: Yoğurtlu Toyga Çorbası Bütümetli Pilav 
İrmik HelvasıBamya Çorbası Zerdeli Pilav Hoşaf. 
Konya'da pilava davet edilen bir kimse kesinlikle bu listedeki yiyeceklerle karşılaşacağından emindir; çünkü bu listenin yüzyıllardan beri geldiği söylenmektedir. 
Konya'da düğün yemeğini erkek tarafı vermektedir. Yemek yaz mevsiminde ise bahçelere kurulan on on beş ;kış mevsimi ise evin her odasına kurulan sofralarda verilmektedir. Sofralar on veya on üç kişilik hazırlanmaktadır. 
Bin kişiden on bin kişiye kadar hazırlanabilen yemeği aşçılar pişirmektedir. İki üç kişiden oluşan bu ekip büyük kalabalıklara bile hazırlanan yemeği iki gün gibi kısa bir sürede pişirmektedir. Pilav genellikle pazar günü sabah saat sekizde verilmeye başlandığı için çeşitli iş yerlerinde çalışan birkaç aşçı bir araya gelerek Cuma gecesinden başlayarak cumartesi ve pazar günü çalışmaktadırlar. 
Ev halkı da pirinç ayıklamada veya servis sırasında aşçılara yardımcı olmaktadır. 
Pilav hazırlığı bir hafta öncesinden düğün sahibi ile aşçıbaşının alışverişi ile başlamaktadır. Davetli sayısına göre yüz iki yüz koyun ;pirinç ve yemek için gerekli bütün malzemeler cuma öğleden sonra aşçıbaşına teslim edilmektedir. Önce etler pişirilmekte diğerleri sonraya bırakılmaktadır. 
Yemekler büyük kazanlarda piştiği için mutfak olarak kesinlikle evin arka bahçesi veya yakın bir meydan kullanılmaktadır. 
Sabah ezanı okunurken bütün yemekler hazırlanmış olur sıra namazdan çıkan ev sahibinin hoca ile gelerek bereketli olması için yemeği açış duasına başlanılır.
Dua okunurken baş usta kazanların kapaklarını hafif şekilde açar dua bitince kayınpedere ve duaya gelenlere yemek sunulur yemek yiyenlerde sinilere bahşiş bırakarak ayrılırlar...(ilk sini-sofra)da olur...
Sabah sekizde yemek başlar. Önce aile ve akrabalar sofraya otururlar.Bu arada kız tarafına ve akşam için erkek tarafı bolca yemeği başka bir kaplara ayırır. Sonra gelen konuklara yemekler verilmeye başlanır. 
Konya düğün sofrasının bir özelliği vardır. Sofraya tuzluk konulmaz; çünkü aşçı başı yemeğin tuzunu olması gerektiği kadar kullanacak ustalığa sahiptir. 
Ayrıca hoşaf "söz kesen" diye adlandırılır. Hoşafı gören kişi sofraya başka yemek gelmeyeceğini anlar ve son gelen zerdeli pilavla doymadıysa karnını doyurur. 
"Ahçı Takımı Yemekleri"diye de adlandırılan Konya Pilavı günümüzde olanca canlılığıyla devam etmektedir. Aileler modern düğün de yapsalar mutlaka bir de pilav dökmektedirler. 
Not: Buna resim eklemeyeceğim çünkü ne kadar anlatılsada veya görüntülensende o ortamda bulunması gibi tat alınmaz... Yani Bizzat o ortamda bulunulması gerekir...




Tandır Kebabı/fırın kebabı
MALZEMELER 
650 gr Kuzu Kol 
1 Adet Limon 
1 Adet Sogan 
4 Adet Domates 
4 Adet Sivribiber 
4 Adet Patates 
Karabiber 
Tuz 
YAPILIŞ TARİFİ 
Kuzu kolu yikanır firin tepsisine yerlestirilir. Üzerine limon suyu sıkılır tuz ve karabiber serpilir. 
Domates sogan ve sivri biberler küçük küçük dogranır kuzu kolunun yanina yerlestirilir. Kizgin firinda 45 dakika pisirilir. 
Lavaşla veya pide ile servis yapilır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder