=malzemeler=
- 1 kg dananın döşünden çekilmiş kıyma (İçindeki yağ ve et oranı İnegöl köfte için çok uygun olduğundan özellikle bu tip kıyma çektirin.)
- Yarım su bardağı çekilmiş kuru ekmek içi (galeta unu da olabilir)
- Yarım su bardağı su
- 1 yemek kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı karbonat (Amarika'da "baking soda" adı altında bulunuyor.)
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 2 adet orta boy soğan
- Arzu ederseniz yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri de ekleyebilirsiniz.
=hazırlanışı=
- Kıymaya, çekilmiş ekmek içi, su ve tuz ekleyin. Hepsini 10 dakika yoğurun. Kapaklı bir saklama kabı içinde 24 saat buzdolabında dinlendirin.
- Ertesi gün sabahtan karbonatı ve limonu bir bardağın içinde karıştırın. Köpüren karışımı kıymanın üzerine dökün.
- Soğanları rendeleyin ve köftelere katın. Bu aşamada isterseniz kaşar peynirini de ekleyin ve hepsini iyice yoğurun.
- Kıymalardan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Şekil verin. Saklama kabına dizip akşama kadar tekrar buzdolabında dinlendirin.
- Eğer köftelerin hepsini pişirmeyecekseniz, ayırdıklarınızı dinlendirmeden buzluğa kaldırabilirsiniz.
- Akşama kadar dinlenen köfteleri pişirmeden 10 dakika önce buzdolabından çıkartın. Biraz oda sıcaklığında bekleyen köfteler, kendilerini bırakıp daha iyi pişiyorlar.
- Izgara tavasını orta ateşte iyice kızdırın. Köfteleri, yağsız tavada arkalı önlü ızgara yapın.
- Ayrıca, köftelerinizi mangalda veya önceden 200 C derece ısıtılmış fırında 15-10 dakika pişirip servis yapabilirsiniz.
- Yanına kimyon, kırmızı toz biber, sumak, kekik gibi baharatlar ve biber turşusu, domates, piyaz ya da patates kızartması gibi güzellikleri eklemeyi unutmuyoruz tabii.
- Buzluktan çıkardığınız köfteleri çözdürmeden, hemen pişirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder